wtorek, 17 czerwca 2014

Studencki obiad

Dlaczego studencki?
1. Tani
2. Mała ilość składników
3. Składniki łatwo dostępne
4. Łatwy w przygotowaniu
5. W miarę szybko się go robi, max 30 min
6. Wszystko robi się na oko, zawsze wyjdzie


Składniki na jedną, solidną porcję:
5-6 ziemniaków
1 duża kiełbasa/2 małe
oliwa/olej
sól
ew. płatki drożdżowe (dają fajny serowy posmak)
ew. keczup

Przygotowanie:
1. Obieramy i myjemy ziemniaki, następnie kroimy na cienkie talarki (w międzyczasie rozgrzewamy patelnię)
2. Wlewamy olej/oliwę na patelnię, by całe dno zostało pokryte, wrzucamy ziemniaki
3. Po jakiś 5-10 min (wszystko robię na oko), posypujemy ziemniaki płatkami drożdżowymi i solą
4. Po kolejnych 10 min ziemniaki powinny już ładnie wyglądać (zarumienione), nabijamy jednego na widelec i próbujemy. Jeśli jest już prawie idealnie miękki, to znak, że należy wrzucić pokrojoną kiełbasę
5. Czekamy aż kiełbasa się również zarumieni
6.Wysypujemy na talerz i ew. polewamy keczupem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz