sobota, 10 maja 2014

Pizza bez mąki pszennej i drożdży

Pizza to jedno z moich ulubionych dań. Gdy okazało się, że muszę z mojej diety wyeliminować pszenicę, od razu zaczęłam szukać pomysłów na spód od pizzy, który by się dla mnie nadawał. Kilka przepisów mnie zainspirowało i udało się. A co lepsze, udało mi się podwójnie, bo wymyśliłam dwa spody :) Spód nr 1 jest bardziej elastyczny, ale "ciapowaty" w środku. Kto robił naleśniki żytnie, ten wie, co mam na myśli. Jeśli chodzi o spód nr 2, to jest on mniej odporny na zginanie, ale za to ciasto nie jest w środku takie miękkie, jak w wersji nr 1 :) Do tego, ma fajny kukurydziany aromat, który przypomina mi kukurydziane bułeczki :)

Skladniki na spód nr 1:
- mąka żytnia (szklanka)
- mąka kukurydziana (pól szklanki)
- mąka ziemniaczana (pól szklanki)
- woda (na oko, może z pół szklanki))
- sól (na oko, może z pół łyżki)
- łyżka oleju

Składniki na spód nr 2:
- mąka żytnia (pół szklanki)
- mąka kukurydziana (pół szklanki)
- mąka ziemniaczana (pół szklanki)
- mąka z ciecierzycy (2 łyżki)
- woda, sól i olej - tak jak w spodzie nr 1

Wszystko mieszamy i  wałkujemy albo po prostu odrywamy ciasto i wyklejamy nim formę, a następnie nakłuwamy widelcem. ;) Ciasto wstawiamy do piekarnika (180C) na jakieś 10-20 minut (w zależności od tego, jak było grube) i wyciągamy, gdy nie wygląda na surowe :D Następnie smarujemy przecierem/keczupem, kładziemy dodatki i wsadzamy do piekarnika na jakieś 5-10 min. ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz