piątek, 17 października 2014

Bezglutenowe muffinki bananowe

Składniki (wszystko dodawane było na oko):

mąka ryżowa (powiedzmy, że ok. szklanki)
mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
mąka gryczana (1/4 szklanki)
cukier (1/4 lub 1/2 szklanki)
olej (1/3 szklanki)
mleko owsiane (ok. 3/4 szklanki)
soda (płaska łyżeczka)
aromat cytrynowy
banan

Przygotowanie:

1. Mieszamy składniki suche, dodajemy rozgniecionego banana i składniki mokre. Mleka dajemy tyle, by ciasto nie było suche. Chyba już wszyscy wiemy, jaką konsystencję powinno mieć ciasto muffinkowe:)
2. Wlewamy do foremek (u mnie sylikonowe) i pieczemy ok 25 min w 190 stopniach.
3. Ja moje muffinki posmarowałam dżemem jagodowym :)



1 komentarz:

  1. bardzo dobry pomysł na smakowite, pełne zdrowia śniadanie! wypieki bananowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń