wtorek, 9 września 2014

Bezglutenowe ciasto migdałowo-kokosowe ze śliwkami

Tym razem moje ulubione ciasto :) Wszystkie mąki daję na oko, więc można samemu poeksperymentować, ja podam zbliżone ilości. Z tej ilości składników wychodzi mała porcja.

Składniki:
mąka migdałowa (100g)
wiórki kokosowe (75g)
mąka kukurydziana (50g)
mąka gryczana (łyżka)
mąka ryżowa (niekoniecznie; łyżka-dwie)
cukier (1/3 szklanki)
soda (łyżeczka)
olej (1/3 szklanki)
mleko owsiane (mniej więcej 4 łyżki)
aromat waniliowy
śliwki

1. Kroimy śliwki i polewamy syropem z agawy lub posypujemy cukrem (jeśli są słodkie, możemy sobie to odpuścić)
2. Mieszamy składniki na ciasto. Ciasto nie powinno być lejące. Powinno się połączyć, ale mieć konsystencję stałą (dlatego dodajemy tak mało mleka), żeby można było je wziąć do ręki i odrywając, wyłożyć nim formę.
3. Dobrze jest zostawić ok 1/4 ciasta na posypkę. Jeśli całe zużyjemy do pokrycia formy, posypkę możemy zrobić według przepisu na crumble klik Tak było też w moim przypadku, dlatego posypka na zdjęciu jest jaśniejsza
4. Układamy śliwki skórką do dołu na cieście, posypujemy posypką i wkładamy do piekarnika na 40-50 min (180 stopni bez termoobiegu).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz