Potrzebne składniki, to: ryż, mleko roślinne lub woda, cukier waniliowy, truskawki (jeśli znajdują się na liście niedozwolonych dla nas produktów, możemy zastąpić je jabłkami), tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego (w moim wypadku - masło roślinne).
Przygotowanie jest bardzo proste. Wszystko było robione na oko, a do tego, przez moją mamę. Jeśli ktoś chce znać dokładny przepis, mogę ją zapytać :) Teraz podam ogólny zarys.
1. Gotujemy ryż na mleku.
2. Dosładzamy ryż cukrem waniliowym
3. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem.
4. Na dno naczynia układamy warstwę ryżu
5. Teraz warstwa truskawek (możemy je wcześnie posłodzić)
6. Ostatnia warstwa ryżu.
7. Naczynie zamykamy i zapiekamy w piekarniku.
8. Gotowe danie możemy posypać cukrem, jeśli truskawki były mało słodkie
A tak to wygląda:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz