poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sycąca soczewicowa zupa dahl (wersja spolszczona)

Moja pierwsza samodzielnie zrobiona zupa. Nie dość, że składniki tanie, to jeszcze szybko się robi i siedzi długo w żołądku. Idealne danie dla studenta :) Według mnie nazwa "zupa" nie jest tu do końca trafna, ponieważ danie jest bardzo gęste, przypomina potrawkę.

Składniki:
kubek czerwonej soczewicy (ok 300 g)
mała cebula
oliwa
2 duże ziemniaki
1 marchew
wołowa kostka rosołowa* (jeśli ktoś zaczyna przygodę z zupami i nie zna się jeszcze na przyprawianiu ;))
przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
rozmaryn
natka pietruszki (u mnie suszona)
sól
słodka papryka
ostra papryka
kurkuma
2,5 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Płuczemy soczewicę, obieramy cebulę i kroimy w kostkę, następnie przysmażamy na oliwie, aż się zezłoci.
2. Zalewamy soczewicę 2 szklankami wody i wlewamy to do cebuli.
3. Obieramy marchewkę i ziemniaki, następnie kroimy je w kostkę.
4. Gdy soczewica zacznie się gotować, wrzucamy kostkę rosołową, ziemniaki i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok 20 min, mieszając co 5 min, może i częściej. Głównym wyznacznikiem są ziemniaki, które muszą zmięknąć. Jeśli soczewica zgęstnieje na tyle, iż nie będzie przypominać już zupy, wlewamy pół szklanki wody.
5. Ostatnie 10 min gotujemy już bez przykrycia, gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz przyprawy, tj. kurkumę, paprykę słodką i ostrą, rozmaryn, natkę, sól.
6. Gotowe :)


*zamiast kostki i 2,5 szklanek wody można użyć bulion warzywny



1 komentarz: