Czy można zrobić omlet bez jajek? Oczywiście że tak! Jak? A tak:
Składniki na jeden mały omlet:
mąka z ciecierzycy (4 łyżki)
woda (1/3 szklanki)
sól (u mnie alpejska, ok 1 płaskiej łyżeczki)
pieprz (u mnie biały)
słodka papryka
zioła prowansalskie
oregano
kurkuma
+ tłuszcz do smażenia (olej, oliwa, masło, co kto woli)
dodatki:
papryka czerwona
cebula
szynka
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmażamy na tłuszczu paprykę i cebulę
2. W międzyczasie mieszamy mąkę z wodą i przyprawami. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
3.Cebulę i paprykę przesuwamy na środek patelni, kładziemy na to szynkę.
4. Bierzemy naczynie z ciastem i łyżką nakładamy je na mięso i warzywa
5. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy max do 10 minut, następnie staramy się to wszystko przewrócić na drugą stronę i smażymy jakieś 5 min.
6. Gotowe :)
Wskazówka: jeśli chcemy, by omlet miał jajeczny posmak, polecam użyć soli himalajskiej (Kala Namak) która ma jajeczny posmak :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz